American Wheat (Amerykańska Pszenica)

American Wheat (Amerykańska Pszenica)

Lekkie i orzeźwiające piwo o mocno wyczuwalnych aromatach zastosowanych chmieli.
Alkohol ok. 5%, ekstrakt początkowy ok. 11 – 12 BLG.

Surowce na około 20 litrów (BLG 11 – 12):
– 2 kg słód Pszeniczny
– 2 kg słód Pilzneński
– 0,3 kg słód Monachijski Typ I
– 20 g chmiel Cascade
– 10 g chmiel Columbus CTZ
– 10 g chmiel Amarillo

Zacieranie:
– zagrzać 13 litrów wody do 71 st. C
– wsypać słody
– wymieszać, utrzymać temp. 66 st. C przez 70 minut
– po upływie 70 minut podnieść temperaturę do 78 st. C i po jej osiągnięciu utrzymać ją przez 10 min.
– gasimy palnik, koniec zacierania

Filtracja:
– wysładzać około 14-16 litrami wody o temp. 78-80 st. C (tutaj mamy możliwość regulacji ekstraktu, ja osobiście wolę mniejszą ilość wody)

Gotowanie:
– włączamy palnik i czekamy aż brzeczka zacznie się gotować
– od momentu rozpoczęcia gotowania dodajemy 10 g chmielu Columbus CTZ (na 60 min.)
– po 50 minutach gotowania dodajemy 10 g chmielu Cascade (na 10 min.)
– po 60 minutach gotowania usuwamy poprzednie chmiele, dodajemy 10 g chmielu Amarillo i 10 g chmielu Cascade, wyłączamy palnik
– rozpoczynamy możliwie szybkie chłodzenie brzeczki i po ostudzeniu usuwamy chmiele

Fermentacja:
– po ostudzeniu brzeczki do około 18-20 st. C dodajemy drożdże np. Fermentis Safale US-05 lub inne do tego stylu piwa
– burzliwa fermentacja trwa około 7-10 dni w temp. 16-18 st. C
– cicha fermentacja nie jest wymagana, ale jest zalecana, trwa około 7-10 dni w temp. 16-18 st. C

Butelkowanie:
– butelkować przy użyciu około 3 g cukru na 0,5 l piwa

Powyższy przepis został załączony do zestawu na to piwo podczas zakupów jakie zrobiłem w sklepie (www.marxam.pl)