Ananas

Ananas

Ananas jest kolejnym nietypowym surowcem na wino. Co prawda ananasy importowane do naszego kraju są zrywane dość wcześnie, kiedy są jeszcze niedojrzałe i dojrzewają dopiero w sklepach, a bardzo często w naszych domach w odpowiednich warunkach (nasłonecznienie, ciepło, obracanie).

Wino wykonane z ananasa ma ładny żółto-złotawy kolor i bardzo przyjemnie pachnie ananasem. Świetnie smakuje w wersji półsłodkiej, jednak alkohol z ananasem nie lubią się i wino powinno być wykonane maksymalnie do 14% (i tak będzie mocno wyczuwalny alkohol). Przedstawię więc dwie wersje tego wina.

Owoc powinien być równo dojrzały, brązowy z żółtymi odbarwieniami, powinien być lekko miękki (sprężysty) i powinien pachnieć obłędnie słodkim ananasem. Od spodu nie powinno być ani oznak ani zapachów pleśni. Cały owoc nie powinien pachnieć fermentacją.

! Pamiętaj, że w zależności od zbioru, odmiany, urodzaju itd. owoce będą inne i może być konieczne użycie mniejszej ilości cukru lub wody. Każdy przepis trzeba traktować jako wyjściowy i kontrolować wino według własnego smaku. 

Poniżej proporcje na ok. 10 litrów wina o mocy ok. 14%.  przelicz proporcje 

Ananas: 9,0 kg kostki ananasowej (przeciętny ananas wyda około 1 kg kostki)
Cukier: 1,5 kg (dla wina wytrawnego)
Woda: 4,5 l
Drożdże: ok. 4 g (do 13%)
Pożywka: ok. 4 g
Regulator kwasowości: ok.

Wyrób tego wina rozpoczynamy od odcięcia liści ananasa około 2 cm pod ich podstawą. Spód traktujemy podobnie, ścinamy lekko aby odkryć miąższ, uważamy by nie narobić odpadów, ananasy są drogie 🙂

Resztę ananasa przecinamy w pół poziomo, tworząc dwa okrągłe fragmenty które skórujemy lekko od góry do dołu. Następnie wycinamy miąższ jak najbliżej rdzenia, rdzeń jest twardy, łatwo wyczujemy dokąd dojechać nożem.  Tak wycięte fragmenty szatkujemy na kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm. Wrzucamy to do fermentora, lekko rozbijamy tłuczkiem i możemy zalewać to syropem cukrowym wykonanym z połowy porcji wody oraz cukru. Drożdże, pożywka, odrobina kwasku / soku z cytryny na obniżenie pH i lekkie podbicie kwasowości (10 g na start wystarczy) i fermentujemy.

Po około 5-7 dniach dodajemy pozostały syrop cukrowy.

Po około 2 tygodniach możemy usunąć resztki ananasa odciskając je w prasie lub ręcznie w worku od prasy. Dalej traktujemy jak zwykłe wino.

Ananas powinien sklarować się po około pół roku i wtedy można go już podpijać 🙂

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂

6 comments on “Ananas
  1. 559s63 pisze:

    Czy to przypadkiem nie za dużo 9kg ananasa na 10l wina?

    • Kamil Skiba pisze:

      Takie proporcje robiłem i nie było go jakoś przesadnie czuć. Niestety, urok fermentacji. Ale polecam samemu praktykować 🙂

  2. Jakub Kargól pisze:

    Jaki typ drożdży najlepiej użyć?
    Czy wino lepiej wychodzi w wersji wytrawnej, a może półsłodkiej/słodkiej? Ile cukru wówczas użyć?

    • Kamil Skiba pisze:

      Drożdże o niskiej tolerancji na alkohol. Półslodkie jak dla mnie. Wyliczanie cukru itp. -> YT seria Skipior uczy plus pomiary, zawsze mamy inny brix początkowy w owocach. Ale same filmy dużo dadzą 🙂

  3. kudzar pisze:

    Cześć Skipir. W przepisie jest ilość ananasów całych jako owoców czy już pozyskanych z owoców kostki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *