Borówka amerykańska

Borówka amerykańska

Tak… Burżuazja! Owoc drogi, ale wdzięczny w przetworach. A wino wychodzi naprawdę genialne. Ilu moich znajomych je dosłownie ubóstwia… 🙂

Aby sensownie zakupić borówkę należy odszukać plantację i zmówić się z właścicielem o końcówki na przetwory. Są to przeważnie owoce mniejsze, słodkość podobna lub lekko wyższa i o przeważnie mniejszej kwasowości. Dla przykładu mój pomiar z roku który i tak jest dla owoców trudny i wszystkie mają podwyższoną kwasowość – Brix 14, kwasy 14. Dla borówki to akurat korzystny rok 🙂

Cena? Przeważnie 5 zł / kg. Zależy ile weźmiecie i jak potraficie „rozmawiać” 🙂

Wino wychodzi świetne, wspaniały aromat, smak, barwa…

Pamiętaj, że w zależności od zbioru, odmiany, urodzaju itd. owoce będą inne i może być konieczne użycie mniejszej ilości cukru lub wody. Każdy przepis trzeba traktować jako wyjściowy i kontrolować wino według własnego smaku.

Poniżej proporcje na ok. 10 litrów wina o mocy ok. 14%. To mój przepis z 2019 roku. Owoce 14% Brix, 14 g/l kwasów.  przelicz proporcje

Borówka: 7,0 kg
Cukier: 2,7 kg (dla wina półsłodkiego)

Woda: 6,3 l
Drożdże: ok. 4 g (do 13%)
Pożywka: ok. 4 g

Owoce umieszczamy w fermentorze i dobrze je rozdrabniamy. Posiadają ziarnka, więc nie miksujemy tego, sokowirówka odpada, może być jakaś maszynka do mięsa. To byłoby idealne. Ewentualnie jakieś dość ostre mieszadło i oddzielne wiadro do takich prac (aby nie uszkadzać dobrych fermentorów).

Po dokładnym rozdrobnieniu owoców dodajemy połowę puli cukru oraz połowę puli wody. Fermentujemy do około dwóch tygodni i odciskamy wino do balona, dodajemy resztę cukru oraz wody i fermentujemy dalej. Owoce jagodowe jak borówka mogą fermentować trochę wolniej niż reszta owoców. Można dodać więcej pożywki lub dodać ją w dwóch partiach np. na start i po tygodniu, nie później. Dalej zlewać znad osadu wedle potrzeb.

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *