Borówka amerykańska

Borówka amerykańska

Tak… Burżuazja! Owoc drogi, ale wdzięczny w przetworach. A wino wychodzi naprawdę genialne. Ilu moich znajomych je dosłownie ubóstwia… 🙂

Aby sensownie zakupić borówkę należy odszukać plantację i zmówić się z właścicielem o końcówki na przetwory. Są to przeważnie owoce mniejsze, słodkość podobna lub lekko wyższa i o przeważnie mniejszej kwasowości. Dla przykładu mój pomiar z roku który i tak jest dla owoców trudny i wszystkie mają podwyższoną kwasowość – Brix 14, kwasy 14. Dla borówki to akurat korzystny rok 🙂

Cena? Przeważnie 5 zł / kg. Zależy ile weźmiecie i jak potraficie „rozmawiać” 🙂

Wino wychodzi świetne, wspaniały aromat, smak, barwa…

Pamiętaj, że w zależności od zbioru, odmiany, urodzaju itd. owoce będą inne i może być konieczne użycie mniejszej ilości cukru lub wody. Każdy przepis trzeba traktować jako wyjściowy i kontrolować wino według własnego smaku.

Poniżej proporcje na ok. 10 litrów wina o mocy ok. 13% i kwasowości 8 g/l. To mój przepis z 2020 roku. Owoce 14% Brix, 14 g/l kwasów, wydajność 65%.  przelicz proporcje

Borówka: 9,0 kg
Cukier: 1,8 kg (dla winawytrawnego
)
Woda: 3,6 l
Drożdże: ok. 4 g (do 13%)
Pożywka: ok. 4 g

Owoce umieszczamy w fermentorze i dobrze je rozdrabniamy. Posiadają ziarnka, więc nie miksujemy tego, sokowirówka odpada, może być jakaś maszynka do mięsa. To byłoby idealne. Ewentualnie jakieś dość ostre mieszadło i oddzielne wiadro do takich prac (aby nie uszkadzać dobrych fermentorów).

Po dokładnym rozdrobnieniu owoców dodajemy połowę puli cukru oraz połowę puli wody. Fermentujemy do około dwóch tygodni i odciskamy wino do balona, dodajemy resztę cukru oraz wody i fermentujemy dalej. Owoce jagodowe jak borówka mogą fermentować trochę wolniej niż reszta owoców. Można dodać więcej pożywki lub dodać ją w dwóch partiach np. na start i po tygodniu, nie później. Dalej zlewać znad osadu wedle potrzeb.

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂

13 comments on “Borówka amerykańska
  1. Argon11 pisze:

    Witam mam pytanko. Jestem świeży zupełnie w winach i teraz tak, mam 2 przepisy od Ciebie i zrobię według nich wino ale czemu(i tu moje pytanie) w jednym z orzepisow (youtube) do 5.25kg owocow dajesz 5.5l wody a w drugim na 9kG owocu połowę. Z czego to wynika?Dzięki bardzo za ewentualną odpowiedź.
    p.s Drąże temat borówki bo mam niewielką plantację (600krzakow) bardzo ekologiczną sam robię przy niej itd, ale czasem owocu zostaje…..
    Pozdrawiam
    Darek F

    • Kamil Skiba pisze:

      Chyba odpowiadałem na taki komentarz lub podobny na YT. Aktualne przepisy znajdują się tutaj oraz na kanale Przepisy Skipiora, natomiast na kanale Skipior Alkohole staram się wrócić do vlogowania, do pokazywania co danego dnia sobie w tym hobby podziałałem, są tam, próby, eksperymenty i wiele innych. Proponuję się na nich nie wzorować 😉 Tutaj mam przepisy już dopracowane i wykonane pod wina ok. 13-14%, co najwyżej półsłodkie. Bardziej jakościowe. W razie co służę radą. Pozdrawiam, Kamil 🙂

      • Argon11 pisze:

        Super dzięki bardzo. Być może na YT to ja pytałem też. Trochę paliło mi się w gaciach bo szkoda mi owoców A miałem do dyspozycji około 100kg i zrobiłem w/g Twoich przepisów. Wszystko zapisane, będę się specjalizował w alkoholach z boroweczki. Pozdrawiam

      • Argon11 pisze:

        Super dzięki bardzo. Być może na YT to ja pytałem też. Trochę paliło mi się w gaciach bo szkoda mi owoców A miałem do dyspozycji około 100kg i zrobiłem w/g Twoich przepisów. Wszystko zapisane, będę się specjalizował w alkoholach z boroweczki. Pozdrawiam

        • Wseh1322 pisze:

          Witam. Mogę prosić o kontakt na email w celu podpowiedzi dot. Borówki, bo sam mam 550 krzaków i też będę próbował z winem. adres taki jak nazwa + małpa + Onet kropka pl
          Jedno winko z zeszłego roku już wydawało mi się że stanęło, piękny kolor, bardzo smaczne ale mało alkoholu, zanim jednak zapisałem do butelek to chyba druga fermentacja ruszyła bo stało się nagle matowe i jak by zaczynało lekko gazować.

      • Roguś pisze:

        Hej,
        Czy Twoje wina sa bez dodatku pirosiarczanu sodu?

        • Kamil Skiba pisze:

          Cześć, no jakoś nie po drodze mi z tą regulacją wolnego SO2… 😀 Kilka razy mnie to zabolało (popsuło się wino lub pogorszyło mocno), ale wciąż nie wyciągnąłem wniosków i robię bez piro 😀

  2. Argon11 pisze:

    Super dzięki bardzo. Być może na YT to ja pytałem też. Trochę paliło mi się w gaciach bo szkoda mi owoców A miałem do dyspozycji około 100kg i zrobiłem w/g Twoich przepisów. Wszystko zapisane, będę się specjalizował w alkoholach z boroweczki. Pozdrawiam

  3. Argon11 pisze:

    Kurde sory za spam, nie nawidze używać telefonu do takich rzeczy

  4. Mirek.S pisze:

    Witam. Mam pytanie a kiedy drożdże i pożywkę dodać. Pierwszy raz robię. Z góry dziękuję za odpowiedź

  5. dragon49 pisze:

    rozmroziłem 6 kg borówki,pusciła sok i po trzech dniach zaczeła fermentowac teraz pytanie co dalej z tym zrobić