Jabłko

Jabłko

Jabłka są bardzo powszechnym, tanim i łatwo dostępnym surowcem na soki, cydry oraz wina. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że odmian jest tak wiele, że nie można tego owocu generalizować, dlatego też nie ma jednoznacznego przepisu na wino jabłkowe.

Owoce te w przypadku większości odmian mają niską kwasowość rzędu 4-6 g/l. Potrafią mieć sporo cukrów i być mniej lub bardziej esencjonalne. Są odmiany które mają sporo kwasów, mniej lub więcej cukru. Kombinacji potrafi być bardzo wiele.

Ogólną zasadą przy wyrobie wina jabłkowego którą można się kierować jest – zero wody.

Większość odmian (cukry – ok, kwasy – niskie) najlepiej wykonać na soku, odrobinę zakwasić.
Jeżeli jednak posiadacie jabłka słodko-kwaśne, a w szczególności nie posiadacie prasy, sokowirówki czy innego sprzętu do pozyskania soku to z powodzeniem możecie eksperymentować z fermentacją w miazdze z przesypem cukrowym.

Tak więc albo tłoczymy sok i nie dodajemy wody lub jabłka drobno kroimy i umieszczamy w fermentorze przesypując je cukrem.. Drobno pokrojone jabłka prędzej zaczną puszczać sok i po kilku dniach będzie można je łatwo odcisnąć nawet ręcznie.

Pamiętaj, że w zależności od zbioru, odmiany, urodzaju itd. owoce będą inne i może być konieczne użycie mniejszej ilości cukru lub wody. Każdy przepis trzeba traktować jako wyjściowy i kontrolować wino według własnego smaku.

Poniżej proporcje na ok. 10 litrów wina o mocy ok. 14% (na soku).  przelicz proporcje

1. Jabłka o parametrach brix 10%, kwasy 4 g/l, czyli przeciętniaki.

Sok jabłkowy lub jabłka: 10,0 l (ok. 15 kg jabłek)
Cukier: 2,4 kg
Sok cytrynowy: 100-200 ml (można na smak)
Drożdże: ok. 4 g (do 13%)
Pożywka: ok. 4 g

2. Jabłka o parametrach brix 14%, kwasy 10 g/l, czyli odmiana kwaśniejsza, dojrzała.

Sok jabłkowy lub jabłka: ok. 15 kg (w zależności od zawartości soku)
Cukier: 2,4 kg (dla wina wytrawnego)
Drożdże: ok. 4 g (do 13%)
Pożywka: ok. 4 g

W przypadku fermentacji samego soku możemy rozpocząć ją od razu w balonie. Dodajemy połowę cukru, drożdże oraz pożywkę. Po około 7 dniach dodajemy resztę cukru. Pierwsze zlanie znad osadu dobrze wykonać po około 2-3 tygodniach.

W przypadku fermentacji miazgi jabłkowej prace rozpoczynamy od umieszczenia jabłek w fermentorze, przesypujemy połową cukru z przepisu. Po np. 5 dniach można albo odcisnąć wszystko w prasie / worku i rozpuścić w winie drugą połowę cukru. Dalej doglądamy wina i zlewamy znad osadu kiedy zgromadzi się go sporo, można wykonać finalną korektę na smak po swojemu.

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *