Likier kawowy to za razem likier smaczny oraz pobudzający przez zawartość kofeiny. Należy więc o tym pamiętać i pić go z umiarem, głównie dla smaku. Wypijając go dużo łatwo doprowadzić do stanu kiedy czujemy przyjemny szum w głowie, a za razem pobudzenie. Osoby podatne na działanie kawy powinny bardzo uważać. Bardzo ważnym składnikiem tego likieru jest kawa. Powinna ona być dobrej jakości i przede wszystkim powinna ona być naszą ulubioną.
Człowiek przyzwyczaja się do smaku kawy którą pija i nagłe spożycie innej kawy z reguły spotyka się z niesmakiem, trzeba się przyzwyczaić do nowego smaku. W przypadku likieru jest tak samo, więc chcąc np. zrobić komuś taki likier w prezent należy dowiedzieć się jaką kawę pija, inaczej likier może nie smakować.
Lista potrzebnych składników na przygotowanie ok. 500 ml likieru o mocy ok. 15 %.
– 5-7 łyżek kawy parzonej w 100 ml wody
– 350 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
– 80 ml alkoholu 95 %
– ok. 25-50 g cukru (zależy od preferencji smakowych)
Kawa dość słabo nadaje „ciała” likierowi, oczywiście przyjemnie czuć jej smak, jednak chodzi o to, że alkohol potrafi się przebijać i taki likier nawet po odstaniu może mieć alkoholowy posmak, dlatego ja osobiście likier ten robię na ok. 13 %.
Po zaparzeniu kawy możemy dodać mleko i najlepiej ciągle mieszające wlewać alkohol. Finalnie dosładzamy na smak i likier mamy gotowe. To naprawdę łatwy przepis 🙂
Ten likier można schładzać. Na zwykłym mleku się nie uda.
Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂