Likier krówkowy

Likier krówkowy

Likier krówkowy jest słodkim likierem o bardzo przyjemnym smaku, idealny dla wielbicieli cukierków „kórwka” lub innych np. o smaku toffi i tym podobnych. Wytwarzany jest z tzw. „masy krówkowej” którą nazywa się również „kajmakiem”.

Zaleca się zastosowanie masy firmy Bakallino (sprawdzona przez autora i porównywana z innymi markami). Występuje ona w puszkach o masie netto 400 g. Marka ta przynależy do firmy Bakalland S.A. i jest dostępna w Biedronce. Tania i jedna z najlepszych. Reszta składników może być dowolnej marki.

Lista składników potrzebnych do przygotowania ok. 550-600 ml likieru:

– masa krówkowa (puszka 400 g)
– mleko dowolne 200 ml (skondensowane dla osób lubiących mega słodkość)
– alkohol 95% w ilości 90 ml

W zależności od precyzji odmierzenia składników otrzymamy od około 550 ml do około 600 ml likieru o mocy od około 15 do około 16 %. Zachowując sumę mleka i alkoholu, ale zmieniając ich ilości możemy dowolnie edytować moc likieru.

Do rozcieńczenia zastosowane jest mleko by likier pozostał jak najbardziej w formie słodyczy pod prądem. Wcześniej jednak w przepisie stosowana była woda, jednak mleko daje najlepsze efekty. Masa jest tłusta i gęsta, więc mleko zaleca się chude. Jednak kilka % tłuszczu da różnicę bardziej na kartce, w smaku różnica jest raczej nie odczuwalna.

Masę przekładamy do większego pojemnika i dolewamy mleko. Całość traktujemy mikserem lub blenderem. Kiedy masa staje się płynna dodajemy alkohol i od razu dalej całość mieszamy. Składniki dobrane są tak, że likier pijalny jest od razu.

Czym jednak dłużej poczekamy (np. tydzień) tym alkohol bardziej ukryje się w głębi likieru i staje się mało wyczuwalny.

Likier nadaje się do schładzania, gęstnieje, ale nie na tyle by nie dało się go wylać z butelki.

Trwałość likieru jest nieznana, zmierzone minimum to 2 miesiące, osoby obdarowane likierem wspominały o znacznie dłuższej trwałości.

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂

 

2 comments on “Likier krówkowy
  1. Marco Polo pisze:

    Stworzyłem na bazie przepisu inne smaki; Tiramisu, czekoladowy, kukułkowy, dodając więcej procent czyli 100ml spirytusu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *