Lista składników potrzebnych do przygotowania ok. 550-600 ml likieru:
– masa krówkowa (puszka 400 g)
– mleko dowolne 200 ml (skondensowane dla osób lubiących mega słodkość)
– alkohol 95% w ilości 90 ml
W zależności od precyzji odmierzenia składników otrzymamy od około 550 ml do około 600 ml likieru o mocy od około 15 do około 16 %. Zachowując sumę mleka i alkoholu, ale zmieniając ich ilości możemy dowolnie edytować moc likieru.
Masę przekładamy do większego pojemnika i dolewamy mleko. Całość traktujemy mikserem lub blenderem. Kiedy masa staje się płynna dodajemy alkohol i od razu dalej całość mieszamy. Składniki dobrane są tak, że likier pijalny jest od razu.
Czym jednak dłużej poczekamy (np. tydzień) tym alkohol bardziej ukryje się w głębi likieru i staje się mało wyczuwalny.
Likier nadaje się do schładzania, gęstnieje, ale nie na tyle by nie dało się go wylać z butelki.
Trwałość likieru nie jest mi znana, polecam spożyć w ciągu miesiąca.
Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂
Stworzyłem na bazie przepisu inne smaki; Tiramisu, czekoladowy, kukułkowy, dodając więcej procent czyli 100ml spirytusu.
Bardzo mnie to cieszy, doceniam kreatywność 🙂