Likier kukułkowy genialnie odwzorowuje smak cukierków które wiele osób pamięta z dzieciństwa. Dodatkowo ma alkohol i mleczną bazę co w efekcie daje naprawdę smaczny trunek. Jest to jeden z moich ulubionych likierów, jeżeli ktoś lubi te cukierki to gorąco polecam wykonanie tego trunku 🙂
Do jego wykonania będziemy potrzebować cukierki „kukułki” dobrej jakości (mają one więcej nadzienia niż samej cukrowej skorupki). Słyszałem o stosowaniu mas zagęszczonych o smaku kukułek, ale nie miałem okazji tego zakupić i przetestować. Uważam jednak, że rozpuszczenie cukierków nie jest wielkim problemem, trwa to około 5 minut. Warto też zwrócić uwagę na mleko, musi być zagęszczone i niesłodzone, ponieważ cukierki nadają pełną słodycz temu likierowi.
W zależności od gustu, można dać trochę mniej cukierków i uzupełnić brak mlekiem, w ten sposób możemy regulować słodkość likieru.
Lista składników potrzebna do przygotowania ok. 500 ml likieru o mocy ok. 15 %:
– 190 g cukierków
– 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego lub mleka zwykłego
– 80 ml alkoholu 95%
Mleko musimy lekko podgrzać, dodać cukierki i na małym ogniu je rozpuszczać. Pokruszenie cukierków może proces ten przyśpieszyć. Starajmy się nie przegrzać całości.
Po rozpuszczeniu cukierków dajmy likierowi chwilę ostygnąć, może zrobić się lekki kożuch który warto zebrać. Po lekkim przestygnięciu i braku robienia się kolejnego kożucha możemy likier wzbogacić o alkohol, dolewajmy go powoli ciągle mieszając likierem. Teraz całość można przelać do butelki i gotowe.
Jak każdy likier, najlepiej dać mu się przegryźć przez chociaż 2-3 dni, jednak jego struktura fajnie maskuje alkohol, więc nie trzeba czekać długo.
Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂
Modyfikacja:
400g masa krówkowa smak kukułka (użyta firmy Helio)
500ml mleko zagęszczone gostyńskie nie słodzone
160ml alkohol 95%
+1 lub 2 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Mleko podgrzać wymieszać ciepłe z masą, zmiksować w blenderze. Ostudzić dodać alkohol.