Likier piernikowy (świąteczny)

Likier piernikowy (świąteczny)

Likier piernikowy jest bardzo charakterystycznym likierem kojarzonym głównie z okresem świątecznym. Jeżeli lubisz ciastka korzenne lub pierniki to ten likier na pewno Ci zasmakuje!

Zaleca się zastosowanie dobrej jakości gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej min. 60 %, ale nie więcej jak 70%. Zbyt niska ilość masy da bardzo „płaski”, a zbyt duża ilość masy kakaowej da wytrawność ciężką do przykrycia.

Lista składników potrzebnych do przygotowania ok. 700 ml likieru:

– czekolada gorzka 100g
– mleko dowolne 450 ml
– alkohol 95% w ilości 105-125 ml
– cukier puder 100g
– przyprawa korzenna do piernika 2 – 3 płaski łyżeczki (te małe, jak do herbaty)

Uzyskujemy około 700 ml likieru o mocy około 15-17%. Proporcje dobrane są tak, by likier był możliwie płynny, jednak mimo to likier boi się chłodzenia i przy mocnym schłodzeniu likier gęstnieje na tyle, że nie da się go wylać z butelki. Słodkość możemy edytować cukrem pudrem, intensywność korzenną możemy edytować przyprawą do piernika a „czekoladowość” zmniejszając ilość mleka.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub z dodatkiem mleka w mikrofalówce. Dodane mleko ujmujemy z puli (450 ml). Do rozpuszczonej czekolady dolewamy resztę mleka, alkohol, dosypujemy przyprawę oraz cukier puder. Całość miksujemy lub blendujemy. Następnie przelewamy do butelki i pozostawiamy do wystygnięcia, ponieważ gorąca czekolada lekko podnosi temperaturę całości. Likier pijalny jest już po wystygnięciu, oczywiście czym dłużej postoi tym lepiej. Trwałość likieru nie jest mi znana, ale będzie mniejsza lub równa likierowi krówkowemu.

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *