Mirabelka czerwona

Mirabelka czerwona

Mirabelka czerwona (nie ałycza!) najczęściej spotykana jest rosnąca dziko na polach. Jest to owoc posiadający pestkę taką jaką posiadają wiśnie, sam owoc jest podobnej wielkości. Miąższ łatwo odchodzi od pestki i jest słodki, w smaku śliwkowy. Skórka zaś jest źródłem kwasów, jest bardzo kwaśna.

Mirabelka dzika ma kwasowość oraz słodkość zbliżoną parametrami do parametrów czarnej porzeczki. Mirabelka uprawowa może mieć korzystniejsze parametry i da się z niej zrobić naprawdę zaskakujące wino.

Ze względu na to iż rośnie jej na polach sporo, często jest ona zbierana na dziko zamiast uprawiana w ogrodach. Pod taki też surowiec opracowałem przepisy.

Wspomnę jednak, że mirabelka opiera się na kwasie jabłkowym który można redukować fermentacją jabłkowo-mlekową lub drożdżami do redukcji kwasu jabłkowego.

Pamiętaj, że w zależności od zbioru, odmiany, urodzaju itd. owoce będą inne i może być konieczne użycie mniejszej ilości cukru lub wody. Każdy przepis trzeba traktować jako wyjściowy i kontrolować wino według własnego smaku.

Poniżej proporcje na ok. 10 litrów wina bez odkawasznia.
Projekt kwasowości: surowiec 36 g/l, wino 16 g/l

przelicz proporcje 16%

 

 

 

Drożdże ok. 14% z redukcją kwasu jabłkowego:
Mirabelki: 6,6 kg
Cukier: 2,4 kg
Woda: 4,4 l
Drożdże: 4 g drożdży ze zdolnością do redukcji kwasu jabłkowego np. Lalvin 71B.
Pożywka: 4 g

 

Owoce przeważnie zbiera się tak łatwo, że nie mają ogonków ani liści. Jeżeli takowe by były, to można je usunąć, ale nie trzeba, ponieważ fermentacja w miazdze będzie krótka.

1 ) Owoce umyj, wrzuć do fermentora i rozgnieć (możesz użyć tłuczka lub mieszadła na wiertarce).
Wykonaj syrop cukrowy z 1/2 porcji wody rozpuść 1/2 porcji cukru, jeżeli robisz wino mocne możesz wykonać 1/3 porcji syropu cukrowego.
Dodaj drożdże i pożywkę według zaleceń producenta.

2 ) Po około 3-7 dniach odrzuć i odciśnij owoce, a wino przelej do innego naczynia. Dodaj pozostałą porcję syropu cukrowego lub drugą z trzech części jeżeli robisz wino mocne.
Odstaw wino na około 14 dni.

3) Po około 21 dniach od początku nastawienia wina dokonaj obciągu wina(w przypadku dodawania cukru i wody w trzech porcjach można ten czas wydłużyć), ewentualnej korekty i czekaj na dojrzewanie, klarowanie itd.
Co kilka miesięcy warto zlać wino znad osadu. Jeżeli po pół roku wino nie jest klarowne warto pomyśleć nad jakimś środkiem klarującym. To jest loteria, z tego samego drzewa raz się wyklaruje łatwo, raz trudniej 🙂

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *