Truskawka

Truskawka

Wino truskawkowe jest popularnym winem wykonywanym w domowym zaciszu. Jest proste i tanie. To znaczy było tanie 😀 Od kilku lat truskawki potrafią być bardzo drogie.
Wino to ma swoich zwolenników oraz przeciwników.

Jeżeli chodzi o wskazówki to są one proste. Większość winiarzy robi to wino w złym momencie, czyli w czerwcu. Dobre truskawki na przetwory są dopiero w lipcu. Mają trochę więcej cukru, mniej kwasów i są bardziej aromatyczne (sok z wczesnych truskawek 5,5 % BRIX oraz około 9-10 g kwasów w litrze – lipa jednym słowem).

Ja przeważnie robię to wino w połowie lipca.

Kwasowość truskawek wcale nie jest niska, wiele osób popełnia błąd dając na start kwasek cytrynowy aby moszcz nie ściemniał. Wprawdzie ciemnieje, dokładniej brunatnieje dopiero gotowe wino. Barwnik z truskawek jest nietrwały. W ten sposób wina truskawkowe często są przekwaszone… Wystarczy użyć do miazgi lub po fermentacji odrobiny pirosiarczynu lub pektoenzymu. Poprawi to barwę i przyśpieszy klarowanie. Dodatkowo zaleca się dla tego wina ciemne miejsce i mało kontaktu z tlenem. Ja mam praktycznie 100% zaciemnienia piwnicy i do takiego wina zaglądam bardzo rzadko.

Wino to można wykonać na dwa sposoby – esencjonalne z dobrymi parametrami lub lżejsze z korektą parametrów.

Pamiętaj, że w zależności od zbioru, odmiany, urodzaju itd. owoce będą inne i może być konieczne użycie mniejszej ilości cukru lub wody. Każdy przepis trzeba traktować jako wyjściowy i kontrolować wino według własnego smaku. 

Poniżej proporcje na ok. 10 litrów wina o mocy ok. 14%.  przelicz proporcje Kalkulator liczy metodę drugą.

Truskawki: 13,5 kg (waga z szypułkami itd.)
Cukier: 2,0 kg (dla wina wytrawnego)
Drożdże: ok. 4 g (do 13%)
Pożywka: ok. 4 g

lub

Truskawki: 11,0 kg (waga z szypułkami itd.)
Cukier: 2,0 kg (dla wina wytrawnego)
Woda: 2,0 l
Drożdże: ok. 4 g (do 13%)
Pożywka: ok. 4 g

Przygotowanie wina truskawkowego rozpoczynamy od umycia truskawek, następnie odrywamy ogonki. To ważna kolejność, ponieważ podczas szypułkowania dojrzała truskawka łatwo się rozgniata. Myjąc takie owoce stracimy sporo soku.

Metoda 1
Truskawki wrzucamy do fermentora i następnie lekko je rozgniatamy. Musimy uzyskać lekko płynną konsystencję. Truskawek nie zaleca się blendować ze względu na zawartość ziarenek / pesteczek.

W tej metodzie zadajemy drożdże i pożywkę do samych truskawek i w ten sposób rozpoczynamy fermentację. Połowę puli cukru dodajemy po 24h kiedy całość puści sporo soków i zacznie już fermentować.

Kolejną porcję cukru możemy dodać po 7 dniach.

Owoce możemy usunąć po 2 tygodniach, truskawki dłużej trzymane przenoszą do wina wraz z drożdżami które obumarły dziwny i specyficzny zapach oraz posmak…

Dalej postępujemy jak z każdym innym winem, przelewamy co kilka miesięcy znad osadu kiedy pojawi się osad.

Metoda 2
Truskawki wrzucamy do fermentora i następnie lekko je rozgniatamy. Musimy uzyskać lekko płynną konsystencję. Truskawek nie zaleca się blendować ze względu na zawartość ziarenek / pesteczek.

Przygotowujemy syrop cukrowy z połowy puli cukru oraz wody, zadajemy drożdże, pożywkę i rozpoczynamy fermentację. W tej metodzie można dodać trochę soku z cytryny (z 1-2 cytryn).

Kolejną porcję cukru i wody możemy dodać po 7 dniach.

Owoce możemy usunąć po 2 tygodniach, truskawki dłużej trzymane przenoszą do wina wraz z drożdżami które obumarły dziwny i specyficzny zapach oraz posmak…

Dalej postępujemy jak z każdym innym winem, przelewamy co kilka miesięcy znad osadu kiedy pojawi się osad.

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *