Rodzynka

Rodzynka

Rodzynki są wdzięcznym surowcem na wino. Dają specyficzne smaki i aromaty w winie, ale jeżeli ktoś je polubi, na pewno nastawi takie wino ponownie. Każda odmiana daje inne profile smakowe, osobiście testowałem rodzynki Sułtańskie, Golden Jumbo oraz Thompson. Rodzynki nie są najtańszym surowcem, ale są wydajne, więc mimo wysokiej ceny za kilogram wino w całości licząc nie wyjdzie wybitnie drogie. Tanie rodzynki potrafią być dosładzane i zabezpieczane siarką. Związki siarki mogą hamować rozwój drożdży, więc trzeba surowiec odpowiednio przygotować, o czym napiszę dalej.

! Pamiętaj, że w zależności od zbioru, odmiany, urodzaju itd. owoce będą inne i może być konieczne użycie mniejszej ilości cukru lub wody. Każdy przepis trzeba traktować jako wyjściowy i kontrolować wino według własnego smaku. 

Poniżej proporcje na ok. 10 litrów wina o mocy ok. 14%.  przelicz proporcje

Rodzynki: 2,0 kg
Cukier: 1,6 – 1,8  kg 
Woda: 10,0 l
Sok z cytryny: 75 ml

Drożdże: ok. 4 g (polecam do 13%)
Pożywka: ok. 4 g

Rodzynki można sparzyć wrzątkiem np. na sicie ze stali nierdzewnej. Następnie wystarczy przekroić je na pół, lekko poszatkować. Blendowanie / mielenie rodzynek może wpłynąć negatywnie na klarowanie wina. Niektóre odmiany rodzynek mogą wymagać lekkiego dodatku soku z cytryny np. 75 ml na 10 l wina. Należy pamiętać, że rodzynki zawierają ok. 60-75 % cukrów i oddają je powoli, pomiar BLG jest więc niewykonalny na początku fermentacji. Z tego powodu najlepiej na początek stworzyć syrop cukrowy o niskiej zawartości cukru, tak aby drożdże miały co „jeść” na start, dalej będą pobierać cukry z rodzynek.

Proponuję na start 3 l wody + 0,6 kg cukru. Następnie 2 porcje po 3,5 l wody plus 0,53 – 0,6 kg cukru. Syrop cukrowy dodawać kiedy BLG spadnie do około 1-2 stopni.

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂

18 comments on “Rodzynka
  1. Sebastian pisze:

    Kalkulator ma błąd, wpisuje 10 Litrów i wyskakuje 3 kg owoców.

    • Kamil Skiba pisze:

      Dzięki! Poprawione, wszystko było wklejone od innego przepisu jak widzę.

  2. Tomek pisze:

    Cześć Skipior,
    Pierwszy raz robię wnio z rodzynek. Robię 10l z rodzynek Tomphson wg Twojego przepisu, tylko po 3 dniach na rodzynkach pojawił sie jakieś białe kropki/nalot/osad. Czy u Ciebie też coś takiego było? Co to może być?

  3. domi pisze:

    Czy jest różnica w hibiskusie?
    ja biorę z
    https://www.digesta.com.pl/588-ZIOLA-I-PRZYPRAWY-JEDNORODNE
    i wyszedł całkiem przyzwoity, a mój znajomy z innej firmy i była nieprzyjemna
    Czy to bardziej wina rzemieślnika

  4. Robert pisze:

    Cześć Panie Kamilu jaka jest rużnica w ilości cukru dla wina słodkiego? i czy do wszystkich trzeba dodać cytryne?.

    • Kamil Skiba pisze:

      Cześć, trzeba dosładzać na smak i sobie zapisać to na przyszłość, za dużo zmiennych + każdy inny gust smakowy by w ciemno powiedzieć. Rodzynki wymagają zakwaszenia, wszystkie, ale w różnych wartościach. Dlatego wino należy mierzyć pod kątem kwasowości.

  5. Bodzio pisze:

    Witam
    Robię winko z rodzynek , po jakim czasie powinienem je odcedzić z nastawu

  6. Winiasz pisze:

    Dzień dobry Panie Skipior. Nastawiłem sobie winko mix : z 3 kg rodzynek, 0,5 kg suszonej żurawiny, 0,5kg suszonej moreli, 0,5kg suszonych śliwek , jak myślisz po jakim czasie odcedzić to wszystko ? 3 tygodnie będzie git

    • Kamil Skiba pisze:

      Na spokojnie taki miks 3-4 tygodnie nawet. Owoce suszone mają mocny aromat, a szybkiego zlania trzeba pilnować w winach białych, bo wali drożdżami wtedy.

      • Piotr pisze:

        A jak mam drożdże chery ? To też myślicie, że można trzymać rodzynki około 4 tygodnie ? 😀

  7. ArekOB pisze:

    Wino rodzynkowe to mój plan na jesień/zima. Zakupy „Hallowenowe” zrobione i startujemy z 10 L. mam nadziej kiedyś bedą miłe degustacje a i upominka dla znajomych za rok/dwa będą.

  8. Doslodzenie pisze:

    Witam, mam pytanie ile cukru na wino słodkie lub polslodkie należy dac? Lub kiedy wino z tego przepisu można doslodzic żeby nie ruszyła ponowna fermentacja. Zapraszam do dyskusji.

  9. Sławek pisze:

    Witam wszystkich ! Proszę o podpowiedź jak przeliczyć proporcje dla nastawu, który będzie zakładał że otrzymamy 15l/20l/25l wina z rodzynków. Chodzi mi przede wszystkim o wyliczenie proporcji rodzynki do zakładanej ilości wina. Z góry dziękuję za pomoc !

    • Kamil Skiba pisze:

      Przepis jest na 10l, więc 15l to mnożnik 1,5 itd. Mniej niż 10l to mnożnik 0,5 itd.