Rodzynka

Rodzynka

Rodzynki są wdzięcznym surowcem na wino. Dają specyficzne smaki i aromaty w winie, ale jeżeli ktoś je polubi, na pewno nastawi takie wino ponownie. Rodzynki nie są najtańszym surowcem, ale są wydajne, więc mimo wysokiej ceny za kilogram wino w całości licząc nie wyjdzie wybitnie drogie. Tanie rodzynki potrafią być dosładzane i zabezpieczane siarką. Związki siarki mogą hamować rozwój drożdży, więc trzeba surowiec odpowiednio przygotować, o czym napiszę dalej.

! Pamiętaj, że w zależności od zbioru, odmiany, urodzaju itd. owoce będą inne i może być konieczne użycie mniejszej ilości cukru lub wody. Każdy przepis trzeba traktować jako wyjściowy i kontrolować wino według własnego smaku. 

Poniżej proporcje na ok. 10 litrów wina o mocy ok. 14%.  przelicz proporcje

Rodzynki: 2,0 kg
Cukier: 1,2 kg (dla wina wytrawnego)
Woda: 10,0 l
Drożdże: ok. 4 g (polecam do 13%)
Pożywka: ok. 4 g

Rodzynki można sparzyć wrzątkiem np. na sicie ze stali nierdzewnej. Następnie wystarczy przekroić je na pół, lekko poszatkować. Blendowanie / mielenie rodzynek może wpłynąć negatywnie na klarowanie wina. Niektóre odmiany rodzynek mogą wymagać lekkiego dodatku soku z cytryny np. 150-300 ml na 10 l wina. Należy pamiętać, że rodzynki zawierają ok. 60-75 % cukrów i oddają je powoli, pomiar BLG jest więc niewykonalny na początku fermentacji. Z tego powodu najlepiej na początek stworzyć syrop cukrowy o niskiej zawartości cukru, tak aby drożdże miały co „jeść” na start, dalej będą pobierać cukry z rodzynek.

Proponuję na start 3 l wody + 0,4 kg cukru. Następnie 2 porcje po 3,5 l wody plus 0,4 kg cukru (dla wina wytrawnego). Syrop cukrowy dodawać kiedy BLG spadnie do około 1-2 stopni.

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂

5 comments on “Rodzynka
  1. Sebastian pisze:

    Kalkulator ma błąd, wpisuje 10 Litrów i wyskakuje 3 kg owoców.

  2. Tomek pisze:

    Cześć Skipior,
    Pierwszy raz robię wnio z rodzynek. Robię 10l z rodzynek Tomphson wg Twojego przepisu, tylko po 3 dniach na rodzynkach pojawił sie jakieś białe kropki/nalot/osad. Czy u Ciebie też coś takiego było? Co to może być?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *