Wiśnia (późna)

Wiśnia (późna)

Wino wiśniowe to jedno z najprostszych i bardzo smacznych win. W dodatku jest tanie, wiśni mamy w Polsce pod dostatkiem. Najlepsze odmiany wiśni do przetworów to m. in. Lucyna, North Star oraz Łutówka. Lucyna najlepsza, ale Łutówka równie dobra i najbardziej popularna. Wiśnie muszą być późne, duże, słodkie i soczyste. Dzięki temu uzyskamy wino o wspaniałym bukiecie, a co najlepsze wino z wiśni jest gotowe do picia już na święta! Oczywiście czym dłużej postoi tym zyska na smaku, ale po około 3-4 miesiącach potrafi już być klarowne i gotowe do picia.

! Pamiętaj, że w zależności od zbioru, odmiany, urodzaju itd. owoce będą inne i może być konieczne użycie mniejszej ilości cukru lub wody. Każdy przepis trzeba traktować jako wyjściowy i kontrolować wino według własnego smaku. 

Poniżej proporcje na ok. 10 litrów wina o mocy ok. 14%. UWAGA! WAGA WIŚNI Z PESTKAMI!  przelicz proporcje

Wiśnie: 8,0 kg (dla późnej i esencjonalnej łutówki)
Cukier: 1,8 kg (dla wina wytrawnego)
Woda: 3,4 l
Drożdże: ok. 4 g (do 13%)
Pożywka: ok. 4 g

Drożdże ok. 14% z redukcją kwasu jabłkowego:
Wiśnie: 14 kg

Cukier: 1,8 kg
Drożdże: 4 g drożdży ze zdolnością do redukcji kwasu jabłkowego np. Lalvin 71B.
Pożywka: 4 g

W przypadku prowadzenia fermentacji jabłkowo-mlekowej możliwe jest wykonanie tego wina z jeszcze mniejszym dodatkiem wody. Dla odmian wczesnych o wysokiej kwasowości (ostatnio miałem 25 g/l) zaleca się fermentację jabłkowo-mlekową lub większy dodatek wody.

Wiśnie pozbawiamy ogonków, myjemy i drylujemy. Pestki podczas fermentacji wydzielają kwas pruski który jest szkodliwy dla naszego zdrowia, więc unikamy długiej fermentacji z pestkami. Możemy ewentualnie pozostawić trochę pestek np. 20%. Wiśni możemy również w ogóle nie drylować, przefermentować owoce lub owoce z pierwszą porcją syropu cukrowego, odcisnąć wszystko w prasie (np. po 3-5 dniach) i do odciśniętego wina dodać kolejną porcję syropu cukrowego. W tym momencie można dodać odrobinę pożywki np. Kombi. Nie stracimy zupełnie nic na aromacie odciskając wiśnie po kilku dniach. Dłuższa fermentacja może wpłynąć tylko na niekorzyść przez nadmierną ekstrakcję tanin. Do fermentacji używamy fermentora, po odciśnięciu miazgi możemy przelać wino do balonu.

Jeżeli chodzi o podział wody i cukru to można to zrobić w dwóch lub w trzech porcjach. Wiele zależy od warunków fermentacji co wpłynie na tempo. Należy pamiętać, że optymalna fermentacja przebiega w temp. do 20 st. Celsjusza i nie jest to fermentacja zbyt gwałtowna (powstawanie niepożądanych aromatów i frakcji alkoholu).

Wino klaruje się szybko, można próbować go już po ok. 4 miesiącach.

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *