! Pamiętaj, że w zależności od zbioru, odmiany, urodzaju itd. owoce będą inne i może być konieczne użycie mniejszej ilości cukru lub wody. Każdy przepis trzeba traktować jako wyjściowy i kontrolować wino według własnego smaku.
Poniżej proporcje na ok. 10 litrów wina o mocy ok. 13%. UWAGA! WAGA WIŚNI Z PESTKAMI!
Wiśnie: 8,0 kg (dla późnej i esencjonalnej wiśni)
Cukier: 1,8 kg (dla wina wytrawnego)
Woda: 3,4 l
Drożdże: ok. 4 g (do 13%)
Pożywka: ok. 4 g
- Wiśnie pozbaw ogonków, umyj i umieść w fermentorze, lekko rozgnieć np. tłuczkiem (drylowanie w tej metodzie jest zbędne).
- Przygotuj syrop cukrowy z 2,3 l wody oraz z 0,6 kg cukru. Zalej nim owoce.
- Zadaj 1/2 ilości drożdży oraz 1/3 ilości pożywki (temp. poniżej 35 st. C).
- Fermentuj około 3-5 dni (aż czuć będzie brak cukru w smaku).
- Wyciśnij wiśnie w prasie lub ręcznie w worku do tego przystosowanym i pozyskany sok wlej do balona.
- Dodaj pozostałą 1/2 ilości drożdży oraz kolejne 2/3 ilości pożywki.
- Ok. 7-10 dnia dodaj również syrop cukrowy wykonany z 1,1 l wody oraz z 1,2 kg cukru.
- Kiedy fermentacja widocznie spowolni i powstanie większy osad na dnie balona, dokonaj obciągu wina znad osadu. Oceń smak i pozostaw do dojrzewania kontrolując je co jakiś czas.
Drożdże ok. 13% z redukcją kwasu jabłkowego:
Wiśnie: 14 kg
Cukier: 1,8 kg
Drożdże: 4 g drożdży ze zdolnością do redukcji kwasu jabłkowego np. Lalvin 71B.
Pożywka: 4 g
- Wiśnie pozbaw ogonków, umyj i umieść w fermentorze, lekko rozgnieć np. tłuczkiem (drylowanie w tej metodzie jest zbędne).
- Zadaj 1/2 ilości drożdży oraz 1/3 ilości pożywki (temp. poniżej 35 st. C).
- Fermentuj około 3-5 dni (aż czuć będzie brak cukru w smaku).
- Wyciśnij wiśnie w prasie lub ręcznie w worku do tego przystosowanym i pozyskany sok wlej do balona. Dodaj pozostałą 1/2 ilości drożdży oraz pozostałe 2/3 ilości pożywki. Dodaj 0,9 kg cukru, możesz rozpuścić go w części wina.
- Ok. 10-14 dnia dodaj pozostałe 0,9 kg cukru, rozpuść jak poprzednio.
- Kiedy fermentacja widocznie spowolni i powstanie większy osad na dnie balona, dokonaj obciągu wina znad osadu. Oceń smak i pozostaw do dojrzewania kontrolując je co jakiś czas.
Wino klaruje się szybko, można próbować go już po ok. 4 miesiącach.
Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂