Wiśnia (późna)

! Pamiętaj, że w zależności od zbioru, odmiany, urodzaju itd. owoce będą inne i może być konieczne użycie mniejszej ilości cukru lub wody. Każdy przepis trzeba traktować jako wyjściowy i kontrolować wino według własnego smaku. 

Poniżej proporcje na ok. 10 litrów wina o mocy ok. 13%. UWAGA! WAGA WIŚNI Z PESTKAMI! 

Wiśnie: 8,0 kg (dla późnej i esencjonalnej wiśni)
Cukier: 1,8 kg (dla wina wytrawnego)
Woda: 3,4 l
Drożdże: ok. 4 g (do 13%)
Pożywka: ok. 4 g

  1. Wiśnie pozbaw ogonków, umyj i umieść w fermentorze, lekko rozgnieć np. tłuczkiem (drylowanie w tej metodzie jest zbędne).
  2.  Przygotuj syrop cukrowy z 2,3 l wody oraz z 0,6 kg cukru. Zalej nim owoce.
  3.  Zadaj 1/2 ilości drożdży oraz 1/3 ilości pożywki (temp. poniżej 35 st. C).
  4. Fermentuj około 3-5 dni (aż czuć będzie brak cukru w smaku).
  5. Wyciśnij wiśnie w prasie lub ręcznie w worku do tego przystosowanym i pozyskany sok wlej do balona.
  6. Dodaj pozostałą 1/2 ilości drożdży oraz kolejne 2/3 ilości pożywki.
  7. Ok. 7-10 dnia dodaj również syrop cukrowy wykonany z 1,1 l wody oraz z 1,2 kg cukru.
  8. Kiedy fermentacja widocznie spowolni i powstanie większy osad na dnie balona, dokonaj obciągu wina znad osadu. Oceń smak i pozostaw do dojrzewania kontrolując je co jakiś czas.


Drożdże ok. 13% z redukcją kwasu jabłkowego:
Wiśnie: 14 kg

Cukier: 1,8 kg
Drożdże: 4 g drożdży ze zdolnością do redukcji kwasu jabłkowego np. Lalvin 71B.
Pożywka: 4 g

  1. Wiśnie pozbaw ogonków, umyj i umieść w fermentorze, lekko rozgnieć np. tłuczkiem (drylowanie w tej metodzie jest zbędne).
  2. Zadaj 1/2 ilości drożdży oraz 1/3 ilości pożywki (temp. poniżej 35 st. C).
  3. Fermentuj około 3-5 dni (aż czuć będzie brak cukru w smaku).
  4. Wyciśnij wiśnie w prasie lub ręcznie w worku do tego przystosowanym i pozyskany sok wlej do balona. Dodaj pozostałą 1/2 ilości drożdży oraz pozostałe 2/3 ilości pożywki. Dodaj 0,9 kg cukru, możesz rozpuścić go w części wina.
  5. Ok. 10-14 dnia dodaj pozostałe 0,9 kg cukru, rozpuść jak poprzednio.
  6. Kiedy fermentacja widocznie spowolni i powstanie większy osad na dnie balona, dokonaj obciągu wina znad osadu. Oceń smak i pozostaw do dojrzewania kontrolując je co jakiś czas.

Wino klaruje się szybko, można próbować go już po ok. 4 miesiącach.

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *