Winogrono ciemne

Winogrono ciemne

Winogrono to wiele mocno różniących się od siebie odmian, doliczając do tego różne techniki wyrobu wina oraz różne odmiany drożdży możemy uzyskać ogromną liczbę kombinacji wina gronowego.

Warto wskazać jeszcze na pewien podział:
– wino gronowe to wino bez dodatku wody oraz cukru
– wino winogronowe to wino z dodatkiem cukru lub z dodatkiem cukru i wody

Jeżeli winogrono jakie posiadacie jest słodkie i ma przeciętną kwasowość to nie ma co się zastanawiać, bez wody. Jeżeli zaś posiadacie winogrono o dużej zawartości kwasów to należałoby je lekko rozcieńczyć, chyba że lubicie kwaśne wina lub typowo w taki styl celujecie, to wtedy wracamy do zasady bez wody.

Pamiętaj, że w zależności od zbioru, odmiany, urodzaju itd. owoce będą inne i może być konieczne użycie mniejszej ilości cukru lub wody. Każdy przepis trzeba traktować jako wyjściowy i kontrolować wino według własnego smaku.

Poniżej proporcje na ok. 10 litrów wina. (przykład moich owoców Brix 15,5% oraz 12 g/l kwasowości)






Owoce szypułkujemy. Grona umieszczamy w fermentorze, raczej nie zaleca się ich mycia, ale można to zrobić. Owoce ugniatamy rękoma, tłuczkiem, dowolnie. Nie miksujemy ostrymi przyrządami itp.

Dla wina czerwonego zaleca się kilkudniową fermentację w miazdze, nazwałbym to taką udawaną maceracją, ponieważ dla prawdziwej maceracji ważna jest też określona temperatura itd., ale przypominam – robimy proste wino w domu 🙂

Do ugniecionych winogron zadajemy drożdże, fermentujemy w pierwszym etapie całą miazgę, około tygodnia. Pożywkę możemy dodać np. 2-3 dnia, ponieważ winogrona są bogate w składniki odżywcze dla drożdży, więc na start nie jest to konieczne. Codziennie mieszamy nastawem. Ja zawsze bujam całym fermentorem.

Po ok. 7 dniach tłoczymy sok, przelewamy do balona, możemy teraz dodać cukier np. połowę tego co w przepisie.

Po około 14 dniach od nastawienia można zlać wino znad pierwszego osadu i dodać resztę cukru. Teraz można już dać winku czas na skończenie fermentacji i układanie się. Zlewać w zależności od powstawania osadu raz na kilka miesięcy.

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *