Likier piernikowy (świąteczny)

Likier piernikowy (świąteczny)

Lista składników potrzebnych do przygotowania ok. 700 ml likieru:

– czekolada gorzka 100g (min. 60% masy kakaowej)
– mleko dowolne 450 ml
– alkohol 95% w ilości 105-125 ml
– cukier puder 100g
– przyprawa korzenna do piernika 2 – 3 płaski łyżeczki (te małe, jak do herbaty)

Uzyskujemy około 700 ml likieru o mocy około 15-17%. Proporcje dobrane są tak, by likier był możliwie płynny, jednak mimo to likier po schłodzeniu lubi zalepić się w szyjce. Dalej jest płynny, więc wystarczy czymś przebić zgęstniałą część szyjki po schłodzeniu. Słodkość możemy edytować cukrem pudrem, intensywność korzenną możemy edytować przyprawą do piernika a „czekoladowość” zmniejszając ilość mleka.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub z dodatkiem mleka w mikrofalówce. Do rozpuszczonej czekolady dosypujemy przyprawę oraz cukier puder. Całość miksujemy lub blendujemy. Następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Po przestygnięciu dolewamy alkohol i całość dokładnie mieszamy. Likier pijalny jest już po wystygnięciu, oczywiście czym dłużej postoi tym lepiej. Osobiście likiery staram się spożyć do miesiąca od ich wykonania.

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂