„Wódka” smakowa w moim rozumieniu to prosty i szybki trunek do wykonania, gdzie „szybki” niechętnie idzie w parze z jakością. Dla jakości polecam cierpliwość i nalewki. Poniższy przepis proszę traktować jako koło ratunkowe typu „jutro przychodzą goście, co podać?”.
Wódka na bazie soku z pomarańczy jest trochę mniej popularna jak wódka cytrynowa, ale jest równie dobra i warto ją wykonać. Jeżeli lubisz sok pomarańczowy, taki naturalny, świeżo pozyskany to ta wódka będzie dla Ciebie idealna. Pomarańcze są bardzo wydajne, zawierają dużo soku a w okresie zimowym często są objęte promocją. Balans pomiędzy słodkością a kwasowością tych owoców sprawia, że otrzymamy wódkę równie dobrze zbalansowaną w smaku. Pamiętaj by owoce były duże, ładne i dojrzałe.
Moim zdaniem najlepiej będzie kiedy sok pomarańczowy stanowić będzie całą bazę do wykonania tej wódki. W takim soku jest dużo wody, a cukry i kwasy ulegną lekkiemu rozcieńczeniu po dodaniu alkoholu do całości. Dodatkowe rozcieńczenie wodą wpłynęłoby bardzo niekorzystnie na smak wódki.
Proporcje na ok. 1 litr wódki ok. 30%
– sok z pomarańczy ok. 700 ml (6-8 pomarańczy +/- 2 kg)
– spirytus ok. 320 ml
– cukier ok. 25-50 g
Proporcje na ok. 1 litr wódki ok. 40%
– sok z pomarańczy ok. 600 ml (6-8 pomarańczy +/- 2 kg)
– spirytus ok. 420 ml
– cukier ok. 25-50 g
Sposób przygotowania:
Pomarańcze przemywamy wrzącą wodą i dokładnie oczyszczamy np. czystą gąbką kuchenną lub ścierką. Ma to na celu neutralizację środków konserwujących na transport przeciw owadom itp. Następnie cieniutko skórujemy ok. 50% powierzchni pomarańczy pozyskując cienkie płatki. Płatki te zalewamy spirytusem w ilości ok. 50-100 ml i odejmujemy ten spirytus z ilości z przepisu. Pozostawiamy to pod przykryciem na 12-24 godziny, nie dłużej!
Pomarańcze kroimy w pół i wyciskamy z nich sok. Ulegnie on rozcieńczeniu alkoholem, więc można dodać trochę cukru do przywrócenia jego słodkości. Dodajemy alkohol i wszystko mieszamy. Całość przelewamy przez gęste sitko do butelki.
Po maceracji skórek możemy zlać esencję ze spirytusu oddzielając na sitku skórki pomarańczy. Łączymy płyny w całość, mieszamy i możemy odstawić do przegryzienia się.
Wódki smakowe dobrze poddać „odstaniu”. Po kilku dniach w chłodnym pomieszczeniu lub nawet w lodówce smaki fajnie się „przegryzają” i alkohol chowa się w tle. Całość można przefiltrować lub pozostawić naturalne farfocle z owoców 🙂
Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂