Pils

Cześć wszystkim.

Piwa dolnej fermentacji są utrapieniem piwowarów domowych, głównie ze względu na utrzymanie w miarę stałej temperatury fermentacji, a także ze względu na czysty profil piwa – tzn. ewentualnie popełnionych błędów nie przykryjemy nowofalowymi chmielami, a same drożdże w zasadzie nie wpływają na smak w piwie.

Prezentowany przepis, receptura to moja 8 bodajże warka lagerowa, i 46 w „karierze” piwowara.

Zasyp na ok 20 l piwa:

  • 4 kg słód Pilzneński Strzegom
  • 1 kg słód Wiedeński Strzegom
  • 0,3 kg słód Carapils Weyermann

Zacieranie:

  • słody wsypane do wody o temperaturze 52 ℃, w tej temperaturze trzymamy 20 minut
  • podnosimy temperaturę do 63 ℃, tak trzymamy przez 10 minut. Następnie odebrałem ok. 5 litrów zacieru do innego garnka. Ilość tą podgrzałem do temp. 72 ℃, i tej temperaturze przetrzymałem przez 10 minut. Następnie doprowadziłem do wrzenia, i gotowałem przez 15 minut.
  • Przez ten czas (ok. 55 minut) temperatura w zacierze głównym utrzymywana była na poziomie 63 ℃.
  • Dekokt dodajemy do zacieru głównego, uzyskana temperatura to 70 ℃ (w moim przypadku). taką temperaturę utrzymujemy przez kolejne 20 minut.
  • Następnie podnosimy temperaturę do ok. 78 ℃ i filtrujemy.

Gotowanie / chmielenie

  • Czas gotowania 65 minut.
  • Na 60 minut dodałem 30 g chmielu Lubelskiego i 30 g chmielu Oktawia
  • Na 30 minut do zakończenia gotowania 30 g chmielu Oktawia
  • I na ostatnie 8 minut kolejne 30 g chmielu Oktawia

Następnie brzeczkę chłodzimy i zadajemy drożdże.

Pomiar przed zadaniem drożdży – 13,5 Blg

W tym przypadku drożdże to szczep Fermentis Saflager W 34/70. Zadane w postaci gęstwy po poprzednim piwie.

Fermentacja:

  • burzliwa – 20 dni w temperaturze 12℃, i teraz uwaga , kiedy zobaczyłem, że drożdże powoli kończą pracę, tj. rurka coraz wolniej „bulkała”  (12 dzień fermentacji) fermentor został przeniesiony do pomieszczenia o wyższej temperaturze na 2 dni (przerwa diacetylowa)
  • cicha – kolejne 20 dni, w temperaturze ok. 5 ℃ (fermentor przeniosłem do nieogrzewanego garażu, a że był styczeń więc temperatura dobra). Pomiar wskazał 4 stopnie Blg.

Rozlew:

Do refermentacji użyłem ok 1,5 l brzeczki, którą odebrałem przed gotowaniem piwa, a następnie zamroziłem. Oczywiście przed dodaniem do młodego piwa brzeczkę rozmroziłem, zagotowałem i schłodziłem.

Sam pomiar przed rozlewem do butelek wskazał 3 Blg.