Czerwona porzeczka

Czerwona porzeczka


Nalewka z czerwonej porzeczki może nie dorównuje jakością nalewce z czarnej porzeczki, ale jest równie ciekawa i warta wykonania. Nalewka ta dobrze smakuje w wersji półsłodkiej oraz słodkiej kiedy kwasowość zaczyna być lekko lub bardziej przykrywana słodyczą, a całe to połączenie dobrze maskuje alkohol, przez co mamy wrażenie świetnej pijalności tego trunku.

Warto wybrać odmiany mocno aromatyczne, słodkie i bardzo dojrzałe.

Poniżej lista potrzebnych składników.

Nalewka z czerwonej porzeczki (proporcje na 1 litr nalewki około 40%):

* 1,0 kg odszypułkowanych owoców
* 0,19 l wody
* 0,48 l spirytusu
* 0,3 kg cukru

Owoce szypułkujemy, myjemy i w całości umieszczamy w słoju, zalewamy alkoholem powstałym z połączenia wody ze spirytusem. Słój zamykamy i odstawiamy na parapet wewnętrzny od południowej strony na około miesiąc.

Po tym czasie zlewamy nalew przez sito o standardowej gradacji do innego naczynia i zamykamy, porzeczki pozostawiamy w słoju i przesypujemy je cukrem. Słój zamykamy i odstawiamy na parapet na około kolejny miesiąc.

Po upływie tego czasu zlewamy powstały syrop cukrowy, porzeczki można odcisnąć w prasie lub przeznaczyć do jakiegoś alko-deseru 😀 Szkoda odciskać je ręcznie… Na tym etapie ja zawsze stosuję filtrację dwuetapową, czyli odstały nalew przepuszczam przez gęste sito, łączę go z syropem cukrowym, mieszam i całość przepuszczam jeszcze raz przez gęste sito (sam syrop zalepia sito i cieknie w nieskończoność).

Wstępnie oczyszczoną nalewkę butelkuję w naczynie tymczasowe i odstawiam na kilka miesięcy w miejsce do leżakowania, najlepiej lekko chłodne i zaciemnione jak np. piwnica.

Po tych kilku miesiącach wyklarowaną nalewkę można przelać przez filtr do nalewek i butelkować, cieszyć się krystaliczną czystością i wspaniałym smakiem oraz aromatem 🙂

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie https://czerwonadynia.pl/ 🙂