Wódka cytrynowa (cytrynówka)

Wódka cytrynowa (cytrynówka)

„Wódka” smakowa w moim rozumieniu to prosty i szybki trunek do wykonania, gdzie „szybki” niechętnie idzie w parze z jakością. Dla jakości polecam cierpliwość i nalewki. Poniższy przepis proszę traktować jako koło ratunkowe typu „jutro przychodzą goście, co podać?”.

Wódka na bazie soku z cytryn jest chyba najpopularniejszą wódką owocową przyrządzaną w domowym zaciszu. W ciągu roku cytryny obejmowane są korzystnymi promocjami np. w okresie przedświątecznym, ale taka wódka świetna jest do picia przez cały rok, np. dobrze schłodzona w lato. Ze względu na kwasowość cytryn wódkę trzeba mocniej rozcieńczyć, więc surowiec jest wydajny oraz tani jeżeli zakupimy go w promocji. Taką wódkę można dosładzać cukrem białym oraz miodem dobrej jakości. Nie ma prostego przelicznika cukier / miód, ponieważ miód mocno wpływa na smak, więc w osobnym przepisie omówię cytrynówkę na miodzie.

Moim zdaniem najlepszy balans smakowy uzyskuje się wtedy kiedy sok z cytryn stanowi około 1/4 objętości trunku. Rozcieńczenie i pozostałą kwasowość korygujemy odrobiną cukru.

Poniżej proporcje na ok. 1 litr wódki ok. 30%.
– sok z cytryn ok. 250 ml (3-4 cytryny)
– spirytus ok. 320 ml
– woda ok. 450 ml
– cukier ok. 50 g

Poniżej proporcje na ok. 1 litr wódki ok. 40%.
– sok z cytryn ok. 250 ml (3-4 cytryny)
– spirytus ok. 420 ml
– woda ok. 350 ml
– cukier ok. 50 g

Sposób przygotowania:
Cytryny przemywamy wrzącą wodą i dokładnie oczyszczamy np. czystą gąbką kuchenną lub ścierką. Ma to na celu neutralizację środków konserwujących dodawanych na transport przeciw owadom itp. Następnie cieniutko skórujemy ok. 50% powierzchni cytryn pozyskując cienkie płatki. Płatki te zalewamy spirytusem w ilości ok. 50-100 ml i odejmujemy ten spirytus z ilości z przepisu. Pozostawiamy to pod przykryciem na 12-24 godziny, nie dłużej!

Cytryny kroimy w pół i wyciskamy z nich sok. Dodajemy wodę, alkohol i wszystko mieszamy. Zlewamy do jakiegoś pojemnika przez gęste sitko i chowamy do lodówki.

Po maceracji skórek możemy zlać esencję ze spirytusu oddzielając na sitku skórki cytryn. Łączymy płyny w całość, mieszamy i możemy przelewać gotową wódkę do butelek.

Wódki smakowe dobrze poddać „odstaniu”. Po kilku dniach w chłodnym pomieszczeniu lub nawet w lodówce smaki fajnie się „przegryzają” i alkohol chowa się w tle. Całość można przefiltrować lub pozostawić naturalne farfocle z owoców 🙂

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂