Likier pistacjowy uważany jest za rzadki i dość trudny w wykonaniu likier. Tak na szczęście nie jest, można wykonać go łatwo, jednak prawdą jest to, że nie należy do najtańszych likierów. Jedyną problematyką dla tego likieru jest trudne uchwycenie i zachowanie aromatów pistacji w butelce.
Lista składników potrzebnych na przygotowanie 500 ml likieru:
– obrane pistacje (ok. 40-50 gramów)
– mleko zagęszczone ok. 400 ml
– spirytus ok. 75 ml
– cukier / cukier puder / cukier wanilinowy
Pierwsze co musimy zrobić to umieścić pistacje w blenderze, zalać je mlekiem zagęszczonym i zblendować. Orzechów nie musimy myć, parzyć ani namaczać.
Do uzyskanej masy dodajemy powoli spirytus, warto ciągle mieszać masą dodając spirytus.
Następnie metodą prób i błędów dosładzamy likier na pożądaną przez nas słodkość.
Całość przelewamy do butelki, możemy odcedzić orzechy na sitku lub zostawić je na dłużej w butelce.
Trzeba pogodzić się z tym, że z pistacji nie uzyskamy głębokiego i mocnego smaku, z aromatem jest lepiej. Aby możliwie mocno uwydatnić smak, polecam zrobić ten likier w wersji nie mocniejszej jak 15% oraz dość słodki 🙂
W najgorszym wypadku – widziałem w internecie aromat pistacjowy, zawsze to jakieś rozwiązanie.
Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie -> Czerwona Dynia 🙂
Jak długo może stać taki likier? Podejrzewam że pewnie musi stać w lodówce bo główny składnik to mleko
Dwa tygodnie to raczej taki maks.