Truskawki… Smaczne jako owoc, sok, wino, nalewka… Piękny i smaczny surowiec na wszelakie przetwory. Szczególnie polecam późne odmiany, ciemne i słodkie.
Poniżej lista potrzebnych składników.
Nalewka truskawkowa (proporcje na 1 litr nalewki około 40%):
* 0,78 kg odszypułkowanych truskawek (ok. 0,85 kg do kupienia)
* 0,19 l wody
* 0,48 l spirytusu
* 0,1 kg cukru
* odrobina soku z cytryny
Truskawki szypułkujemy, myjemy i kroimy w połówki. Pokrojone truskawki wrzucamy do słoja (ok. 2l) i zalewamy alkoholem wykonanym z połączenia wody ze spirytusem. Słój zamykamy i odstawiamy na parapet wewnętrzny od południowej strony na około miesiąc.
Po tym czasie zlewamy nalew przez sito o standardowej gradacji do innego naczynia i zamykamy, truskawki pozostawiamy w słoju i przesypujemy je cukrem oraz dodajemy sok np. z połowy cytryny (pomoże on łatwiej ściągnąć resztki barwnika). Słój zamykamy i odstawiamy na parapet na około kolejny miesiąc.
Po upływie tego czasu zlewamy powstały syrop cukrowy, truskawki można odcisnąć w prasie lub ręcznie np. przez gazę. Na tym etapie ja zawsze stosuję filtrację dwuetapową, czyli odstały nalew przepuszczam przez gęste sito, łączę go z syropem cukrowym, mieszam i całość przepuszczam jeszcze raz przez gęste sito (sam syrop zalepia sito i cieknie w nieskończoność).
Wstępnie oczyszczoną nalewkę butelkuję w naczynie tymczasowe i odstawiam na kilka miesięcy w miejsce do leżakowania, najlepiej lekko chłodne i zaciemnione jak np. piwnica.
Po tych kilku miesiącach wyklarowaną nalewkę można przelać przez filtr do nalewek i butelkować, cieszyć się krystaliczną czystością i wspaniałym smakiem oraz aromatem 🙂
Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie https://czerwonadynia.pl/ 🙂