Rabarbar

Rabarbar

Nalewka rabarbarowa to świetny miks kwasowości oraz słodkości z bardzo przyjemnym smakiem jaki możemy znać już z czasów dzieciństwa kiedy to pijało się takowe kompoty czy też jadło słodkie bułki z rabarbarem. Osobiście bardzo ją lubię 🙂

Rabarbar malinowy (takiego będziemy potrzebować) rośnie przez okres około pół roku. Można go kupić już późną wiosną jak i można go dostać jeszcze jesienią.



Poniżej lista potrzebnych składników.

Nalewka rabarbarowa (proporcje na 1 litr nalewki około 40%):

* 0,65 kg kostki rabarbarowej (ok. 0,8 kg rabarbaru do kupienia)
* 0,19 l wody
* 0,48 l spirytusu
* 0,2 kg cukru

Rabarbar myjemy, pozostawiamy samą czerwoną część i kroimy ją w kostkę (od 1×1 cm do 2×2 cm). Pokrojoną kostkę wrzucamy do słoja (ok. 2l) i zalewamy alkoholem wykonanym z połączenia wody ze spirytusem. Słój zamykamy i odstawiamy na parapet wewnętrzny od południowej strony na około miesiąc.

Po tym czasie zlewamy nalew przez sito o standardowej gradacji do innego naczynia i zamykamy, rabarbar pozostawiamy w słoju i przesypujemy go cukrem. Słój zamykamy i odstawiamy na parapet na około kolejny miesiąc.

Po upływie tego czasu zlewamy powstały syrop cukrowy, rabarbar można odcisnąć w prasie lub ręcznie np. przez gazę. Na tym etapie ja zawsze stosuję filtrację dwuetapową, czyli odstały nalew przepuszczam przez gęste sito, łączę go z syropem cukrowym, mieszam i całość przepuszczam jeszcze raz przez gęste sito (sam syrop zalepia sito i cieknie w nieskończoność).

Wstępnie oczyszczoną nalewkę butelkuję w naczynie tymczasowe i odstawiam na kilka miesięcy w miejsce do leżakowania, najlepiej lekko chłodne i zaciemnione jak np. piwnica.

Po tych kilku miesiącach wyklarowaną nalewkę można przelać przez filtr do nalewek i butelkować, cieszyć się krystaliczną czystością i wspaniałym smakiem oraz aromatem 🙂

Smacznego! Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie https://czerwonadynia.pl/ 🙂