Nalewkę z pędów sosny można wykonać na kilka sposobów, m.in.:
– na świeżych pędach
– na syropie
– na pędach po syropie
Moim zdaniem najlepszą opcją jest nalewka na pędach po syropie, a zaraz po niej nalewka na syropie. W zależności od metody kolejno jak wypisałem zmniejsza się goryczka w gotowym produkcie.
Nalewka jest specyficzna, zarówno jak syrop czy też wino z pędów sosny. Ma swoich zwolenników, ja się do nich zaliczam i osobiście polecam wykonać tę nalewkę. A poniżej mój ulubiony przepis z którego robię odrobinę syropu dla zdrowotności, z reszty syropu robię wino, a pędy sosny wykorzystuję ponownie do wykonania prostej nalewki!
Przepis na syrop z pędów sosny poniżej:
Nalewka z pędów sosny po syropie (proporcje na 1 litr nalewki około 40%):
* 1,5 litra pędów sosny z odzysku
* 0,65 litra spirytusu 95%
* 0,65 litra wody (może być i wódka na większą moc)
* sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
Pędy sosny których użyliśmy do wykonania syropu zalewamy alkoholem połączonym z wodą.
Odstawiamy na około 3 tygodnie w ciemne miejsce.
Po tym czasie nalew zlewamy, a pozostałe pędy odciskamy np. przez gazę.
Nalewka będzie już gotowa do klarowania w wersji lekko słodkiej, ale można dokonać dosłodzenia według uznania cukrem lub miodem (tutaj też mamy pole do popisu stosując różne miody), dodać soku z cytryny i odstawić nalewkę do klarowania.
Klarowanie najlepiej przeprowadzać w ciemnych i chłodnym miejscu, a kiedy nalewka się sklaruje należy ją przefiltrować. Smacznego!
Swoją domową winiarnię możesz wyposażyć w zaprzyjaźnionym sklepie https://czerwonadynia.pl/ 🙂